"Jag vill göra konferenser som skapar förändring"

 Foto: Aline Lessner

Foto: Aline Lessner

Kristina Landeström har jobbat som projektledare på HD-Sydsvenskans konferensavdelning 8till5live sedan hösten 2016. Hon är utbildad dansare, och jobbade under några år inom Stockholms kulturliv innan hon bestämde sig för att prova på något nytt. 

– Jag funderade på vad jag kunde göra och kom på att marknadsföring och kommunikation kunde passa mig. Precis som dansen handlar det om att uttrycka sig, kommunicera, skapa och att använda sin kreativitet, berättar Kristina Landeström.

Under två år läste hon till marknadsekonom på IHM i Stockholm och startade sedan en eventbyrå tillsammans med sin syster. 
– Vi drev byrån under 15 år tills vi delade på oss och jag började frilansa som projektledare inom event medan hon drev företaget vidare, säger Kristina Landeström. 

Nytt affärsområde
Kristina flyttade till Skåne för fyra år sedan. Första tiden pendlade hon mellan Malmö och Stockholm eftersom hon fortfarande hade kunder där. 
– När annonsen för projektledare på HD-Sydsvenskan dök upp under sommaren 2016 tänke jag att det skulle passa mig, säger hon.

Som projektledare skulle hon bygga upp konferens som ett helt nytt affärsområde. 
– HD-Sydsvenskan ville erbjuda konferenser till företag inom Skånes näringsliv. Jag tyckte det var ett spännande projekt att vara med och starta, säger Kristina Landeström. 

I dag arbetar tre personer på konferensavdelningen. Någon brist på kollegor är det inte då de sitter på samma våningsplan som Sälj, Innovation, Konsumentintäkter och Brand Studio ovanför köpcentret Triangeln . 
–  Jag värdesätter arbetsmiljön och mina arbetskamrater väldigt mycket, och det finns en bra företagskultur. Det är också en spännande arbetsplats, det är ett stort mediehus, man driver frågor och man är oberoende, säger Kristina Landeström.                  

En stor utmaning
Att vara oberoende är en viktig del i arbetet när de tar fram program och innehåll för konferenser. De kan belysa olika frågor genom teman som de väljer, vilket gör produkten unik. 

– Min drivkraft har alltid varit fysiska möten, att jobba med förändring. Det är jätteviktigt att fördjupa diskussionen och därför behövs möten, tillägger Kristina Landeström. 

Som projektledare gör hon allt från ax till limpa. Det kan handla om research, det kreativa arbetet med att ta fram koncept och innehåll till att medverka under eventen.

– Den största utmaningen har varit att få alla pusselbitar att falla på plats inom den nya verksamheten, men det är samtidigt det som är roligt. En annan utmaning har varit att få varumärket 8till5live till att bli en etablerad och känd aktör inom konferensbranschen i Skåne, säger Kristina Landeström. 

Innehåll som gör skillnad
Hon har som mål att ständigt utvecklas inom området, lära sig nya saker och inte stanna upp. 
– Jag vill jobba med innehåll som skapar förändring. För mig är det viktigt att jobba med ämnesområden som jag kan stå för, som gör att man är med och bidrar till något som kan göra skillnad, säger Kristina Landeström. 

Som projektledare ska man vara nyfiken, stresstålig och kunna samarbeta med andra. 
– För att jobba med detta är det bra att ha lite kunskap inom kommunikation. Folk går olika utbildningar för bli projektledare, det finns ingen spikrak väg som inom många yrken, säger Kristina Landeström.  

När hon började på HD-Sydsvenskan tyckte hon det kändes bra att få ingå i ett större sammanhang på en stor arbetsplats i med att hon kom från frilansverksamhet. 
– En stor fördel med att jobba på ett stort företag är att man får så många fina  arbetskamrater och att det finns utvecklingsmöjligheter, tycker Kristina Landeström. 

Kristinas 5 tips till den som vill jobba med projektledning

  • Gör din research 
  • Var nyfiken
  • Våga vara kreativ
  • Skaffa kunskap inom marknadsföring och kommunikation 
  • Var flexibel
     

Vill du jobba med Kristina?

Just nu söker HD-Sydsvenskan: