"Det är enormt spännande att träffa människor som berättar sin historia"

 Foto: Aline Lessner

Foto: Aline Lessner

Johanna Karlssons dröm gick i uppfyllelse 2016 då hon blev anställd som journalist på HD-Sydsvenskan efter flera års studier och en tid som vikarie. 

– Jag läste det treåriga programmet Peace and Conflict Studies på Malmö högskola och funderade därefter på hur jag kunde använda mina kunskaper. Jag hade länge velat bli journalist och tänkte att det kunde passa, det kändes ganska naturligt, berättar Johanna Karlsson. 

Efter utbildningen på Malmö högskola sökte hon till JMK i Stockholm och blev antagen direkt. När det var dags för praktik sökte hon sig till Skåne och HD-Sydsvenskan. 

– Efter utbildningen jobbade jag vidare som vikare främst på webben och på Malmö redaktionen. Men sedan utlystes en tjänst för bevakning av Svedala kommun som jag sökte och fick, säger Johanna Karlsson. 

Stora kontraster
Numera bevakar hon Lomma och blir från årsskiftet 2018 redaktör för lokalredaktionen, vilket blir hennes största utmaning hittills. Hon tycker om att arbetsleda och hoppas på att få utveckla den sidan mer. 

– En utmaning framöver är att vi journalister måste stärka förtroendet för yrket. Jag tror att vi ska bemöta den kritik som finns, våga se egna brister och lyfta det som vi gör som är bra, säger Johanna Karlsson.

Hon berättar att kontrasterna i jobbet är stora. 
– Det är enormt spännande att vara ute och träffa människor som berättar sin historia. Det som inspirerar är de stora skillnaderna i jobbet, som exempelvis att ena dagen skildra små vardagliga problem till att nästa dag skriva om händelser som påverkar ett helt samhälle, säger Johanna Karlsson. 

Drömmen är det stora avslöjandet, men hon kan inte sätta fingret på exakt vad det skulle kunna vara. 
– Jag har skrivit mycket om flyktingfrågan. Det är något som påverkar och berör oss alla på något sätt. En dröm är att få jobba med frågor som är kopplade till nationell nivå, men  samtidigt berör och är nära lokalt, berättar Johanna Karlsson.

Digital utveckling
Det pågår en snabb digital utveckling inom mediebranschen vilket även hon känner av i sitt arbete.
– Den digitala utvecklingen märks av i hur vi finner information, hur vi förmedlar vår journalistik och var vi sprider den. Vi kan anpassa vår journalistik för olika plattformar och jag tänker nu mer på hur olika format funkar i olika kanaler, säger Johanna Karlsson. 

Hon tror att digital kompetens, förmågan att se nya vägar och arbetssätt kommer bli allt mer efterfrågade egenskaper. Detsamma gäller fotokunskaper, ju större de är desto bättre. 
– Det är en utmanande och ibland krävande bransch att verka i, men det motiverar mig. Men för den som har kunskaper öppnas många dörrar. Man kan aldrig kunna för mycket och man kan alltid utvecklas. Det handlar om att både skaffa sig mer kunskap och att bli bättre på det journalistiska hantverket, påpekar Johanna Karlsson.

Möjlighet att utvecklas
Hon tror att om man vill jobba som journalist är det viktigt att man är driven, självständig och intresserad av lokala frågor. 

–  Här har man möjlighet till att både utvecklas som journalist och att ta nya steg inom företaget. Det finns mycket kompetens i huset och ofta utrymme att utföra de idéer som man har, tillägger Johanna Karlsson. 
 
Johanna berättar att hon är glad över att hon vågade följa sin dröm att bli journalist, trots att hon fick ta en liten omväg i början. 

– Det jag värdesätter högst med att jobba på HD-Sydsvenskan är att jag får förtroende och möjlighet att göra det jag är bra på. Journalistik är otroligt viktigt i ett demokratiskt samhälle. Vi sprider mycket kunskap om vad som händer och hur det fungerar i samhället.

Johannas 5 tips till den som vill jobba som journalist:

  • Skaffa dig en journalistutbildning på folkhögskola eller universitet. 
  • Våga vara och tänka annorlunda. 
  • Våga ta plats men var samtidigt någon andra vill samarbeta med. 
  • Tänk digitalt. 
  • Läs mycket, ta del av media och försök att lära dig av andra. 
     

Vill du jobba med Johanna?

Just nu söker HD-Sydsvenskan: