"Vi måste innovera och göra långsiktigt smarta lösningar"

 Foto: Emil Malmborg

Foto: Emil Malmborg

Nya tekniska lösningar för nya tider. Hugo Wetterberg är systemarkitekt på HD-Sydsvenskan och ansvarig för att tekniken ska kunna lösa framtidens utmaningar.

– Jag drivs av att skapa lösningar som är eleganta och enkla. Att vi bygger på ett sätt som vi inte kommer ångra om några år, säger Hugo Wetterberg.

När han ska förklara hur utvecklingsavdelningen arbetar låter det nästan som att han beskriver ett startupbolag. Tempot är högt, beslutsvägarna är snabba och även om medarbetarna i teamet har olika roller så måste alla ta ett ansvar för helheten.

– Eftersom vi är ett litet och tajt team så får vi hela tiden göra smarta, enkla, effektiva lösningar. Vi bygger inte stort bara för att vi kan.

För Hugo Wetterbergs del innebär det bland annat att han själv måste ha koll på hur driftsmiljön är uppbyggd, han kan inte bara lämna över till någon stor driftsavdelning.

Just nu jobbar Hugo Wetterberg och resten av utvecklingsteamet med en helt ny infrastruktur för HD-Sydsvenskans digitala produkter. En modern plattform där algoritmer styr hur nyhetssajterna är uppbyggda och där varje läsare kan få en individanpassad upplevelse.

– Ett viktigt mål med projektet är att ha ett system som är uppbyggt av många oberoende delar, och inte ha en stor klump som tar hand om allt.

Genom att bygga systemet kring små komponenter och API:er som sköter kommunikationen till frontend-delarna, alltså det som möter användarna i form av sajter och appar, går det enkelt att byta ut eller lägga till nya tjänster i takt med att nya produkter ska utvecklas. Det gör att hela plattformen blir skalbar och flexibel.

Utvecklarnas arbete handlar lika mycket om att bygga bra nyhetssajter och appar här och nu, som att skapa bästa möjliga förutsättningar för framtiden. Och det långsiktiga perspektivet präglar HD-Sydsvenskans satsningar överlag, enligt Hugo Wetterberg.

– Det finns en vinna-eller-försvinna-mentalitet som gör att företaget vågar satsa. En medvetenhet om att vi måste utvecklas och innovera men utan att jaga kortsiktiga vinster. Därför kan vi också göra långsiktigt smarta lösningar.

Vill du jobba med Hugo?

Just nu söker HD-Sydsvenskan: